Kadıköy Konsili

0
189

Kadıköy Konsili 451: 449 Efes konsilini protesto eden Papa 1.Leo bunu “Haydutlar konsili” diye adlandırmış, imparatordan yeni bir konsil talep etmiştir ama imparatorun ölümü ile gerçekleşmemiştir. Yeni imparator Marcian Kadıköy’de konsil toplamış bu konsil doğu ve batı tarafından 4.Ekumenik konsil olarak kabul edilir.

Bu konsilde monofizitlik reddedilmiş ve İsa’nın iki tabiatlılığı kabul edilmiştir. Bu konsilde İskenderiye patrikhanesinin görüşleri reddedilmiş ve doğudaki üstünlük iddiasına son verilmiştir. Bu konsilin 28.Kaidesi, İstanbul konsilinin 3.Kaidesini teyit etmiş İstanbul’u “Yeni Roma” olarak eski Roma’dan sonra ikinci sıraya yerleştirmiştir. Kudüs kilisesini patrikhane dercesine yükseltmiş böylelikle beş patrikhanenin de apostolik kökenli olduğu ilan edilmiştir. Kıbrıs dışında bilinen dünya üzerindeki yargı yetkilerini paylaşmışlardır.

Papalık delegeleri bu kararları protesto etmiş, Papa 1.Leo, 28.Kaideyi şiddetle reddetmiş ve Roma, Antakya ve İskenderiye’nin imtiyazlı durumlarını belirtmiş buradaki kiliselerin havariler tarafından kurulduğunu oysa İstanbul’un aynı nitelikte olmadığını yani apostolik olmadığını , Papa, Marcian’a yazdığı mektupta 28.Kaidenin İznik 3.Kaidesine aykırı olduğu nedeni ile kabul edilmediğini belirtmiştir.

İstanbul Konsilleri

İstanbul Konsilleri 476 ve 508: 475 senesinde Basilikos tahta geçmiş ayaklanmalar nedeni ile Mısır’a gitmiş, dönüşünde Doğu-Hıristiyanlarının gönlünü almak amacı ile 476’da İstanbul’da Ekumenik bir konsil toplamıştır. Bu konsilde Kadıköy’de alınan kararlar gayri meşru ilan edilmiş, İznik 325’e ters düşen kararlar lanetlenmiştir. İstanbul patrikhanesinin Ekumenik statüsü kaldırılmış, imparator yayınladığı bir fermanla bunu kabul etmiştir. Konsile katılanlar Efes’e gidip İskenderiye patriği Timoteus başkanlığında bir sinod toplamış Kadıköy konsilinin kararlarını gayri meşru ilan edip, İstanbul patriğini aforoz etmişlerdir. Bu İstanbul’un Efes’e bağlı bir piskoposluk olarak görüldüğü şeklinde yorumlanmıştır.

İktidarın el değiştirmesi ile imparator Zenon bir ittihat fermanı yayınlayarak barış ortamı sağlamaya çalışmış buna İstanbul patriği Acacius destek olmuş ancak Papa Simplicius onu aforoz etmiştir.

508 yılında İstanbul’da bir konsil daha toplanmış ve burada İstanbul patriği 2.Makedonios’u aforoz edilmiştir. Yani yüz elli yıl içinde doğu kiliseleri beş İstanbul patriğini aforoz ettirmişlerdir.

Beşinci Genel Konsil 553: Justinian tarafından toplanan konsil 5. Ekumenik konsil olarak kabul edilmiştir. Roma temsilcileri İstanbul patriğini mahalli bir statüye indirgeyen bir belge hazırlayarak başkent Patriğine imzalatmışlar ve imparatora bir fermanla ilan ettirmişlerdir. 595 yılında İstanbul patriğinin Ekumenik unvanını kullanması Papa 1.Gregorius’u kızdırmış imparator Phocas’dan bunun kullanılmasının yasaklanmasını istemiştir.

Altıncı Genel Konsil 680: Genel konsil adı altında toplanmasına rağmen sadece doğu kilisesinin disiplin meseleleri ile uğraşmıştır. Kadıköy 28.Kaidesi yeniden kabul edilmiş, buna karşılık Papa Agatho alınan kararları kabul etmemiştir.

Apostolik köken iddiası: Bizanslı fanatikler İstanbul episkoposluğunun havari Andreas tarafından kurulduğunu iddia etmiş, hatta itibarın arttırılması amacı ile Aziz Andreas’ın kemikleri İstanbul’a getirilmiş ancak Bizanslılar için bir önem arz etmemişlerdir.

Bu hikaye tarihi gerçeklere uymamaktadır. Andreas’ın Bizans’ta belirli bir süre kaldığına dair hiçbir yazılı belge, kaynak yoktur.

Read More about Süleyman Boz ile Söyleşi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz