Her derde deva denizatı

0
73

Denizatı özellikle Çin, Singapur ve Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinde her derde deva olarak kabul ediliyor. Sadece 2000 yılında Asya’da 25 milyon adet denizatı satılmış. Kıvrımlı bedeni halka halka sert bir kabukla kaplı olan bu küçük deniz canlısı, kurutulduktan sonra şurup, toz veya hap şeklinde piyasaya sunuluyor. Denizatı ticareti sonucunda ortaya çıkan tablo pek iç açıcı görünmüyor. Bilinen 32 denizatı türü, soyları tehdit altında bulunan canlılar listesinde yer alıyor. Son beş yıl içinde birçok bölgedeki denizatı sayısı yarıya düştü.

Durumu sonuna kadar değerlendirmek isteyen balıkçılar ise talepleri karşılayabilmek için artık yavruları bile yakalamaya başladı. Denizatının ilginç görünümü bile, onun değerli bir ticaret ürününe dönüşmesi için yeterli. At kafasına benzeyen başı, uzayarak hortum biçimini almış burnu, küçük ağzı, birbirinden bağımsız hareket eden gözleri, kemik plakalarla bollaştırmak için denizatından yararlanıyordu. Denizatının diğer ilginç özellikleri de rengi ve boyutu. İki santim boyundaki cüce denizatından 32 santime kadar uzayan türleri arasında soy bağı bulunan bu deniz canlıları sadece birkaç dakika içerisinde duruma göre parlak yeşilden, maviye veya kırmızıya dönüşebiliyor. Bukalemun gibi renk değiştirebilseler de denizatları pek iyi yüzemiyor istanbul cultural tours.

Ömür boyu sadakat

Ömür boyu birbirlerine sadık kalarak yaşayan denizatı çiftlerinin birleşmeleri törensel bir havada geçer. Başlarını öne eğerek selâmlaşan çift, kıvrık kuyruklarını birbirine doladıktan sonra döne döne dans eder. Dokuz saat kadar sürebilen bu aşk dansı her çiftleşmeden önce tekrarlanır. Çiftleşmeden sonra gebe kalan dişi değil, erkek denizatıdır. Eş değiştirmeyen denizatları, erkeği ha-mile kalan tek canlı türü… Dişi denizatı, bir yumurtalık borusuyla erkek denizatındaki kuluçka cebine yumurtaları boşaltır Denizatlarının soyu tehlikede.

Erkek denizatı burada, doğacak yavrusunun besleyici madde ve oksijen ihtiyacını giderir. Yavrular olgunlaştıktan sonra da onları dünyaya getirir. Ancak bu olağanüstü yaşam biçimi denizatlarını felakete sürüklüyor. Çünkü bedenleri, kendilerini düşmana karşı koruyan sert kabuklarla kaplı olduğu için denizatları kaçma stratejisi geliştirmemiştir. Kavrayıcı kuyrukları yosun veya mercana takıldığında kurtulmaları imkânsızdır. Aynı nedenle balıkçılardan kurtulma şansları da azdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz