Denizatlarının soyu tehlikede

0
62

Çin’de üretilen ilaçların yüzde 30-50’lik bir kısmı denizatı içeriyor. Bu yüzden her yıl milyonlarca denizatı, iktidar ilacı veya süs eşyası yapımı uğruna öldürülüyor. Çevreciler ise sayıları gittikçe azalan denizatlarının neslinin korunabilmesi için bu ticaretin kontrol altına alınmasını istiyor.

Çin, Japonya, Tayvan ve Filipinler

Günümüzde süs eşyası olarak değerli bir ticari meta haline dönüştürülen ve geleneksel Çin tıbbının vazgeçilmez ilaç hammaddesi olan denizatlarının soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Denizatlarının küçük ve en ucuz örnekleri süs eşyası olarak tezgâhlarda yerini alırken, en değerlileri Çin, Japonya, Tayvan ve Filipinler’de pahalı takıların taşları olarak vitrinleri süslüyor. Yüz binlercesi ise Avrupa ve Kuzey Amerika’daki akvaryumlarda yaşamını sürdürüyor. Ama bu küçük deniz canlıları en çok kavrularak, haşlanarak ya da kurutularak tüketiliyor. Kurutulduktan sonra elde edilen toz ise şurup, merhem veya hap olarak işlenerek tıbbın hizmetine sunuluyor. Bunlara benzer sekiz ilaç türü artık Kuzey Amerika’da da satılıyor istanbul fun tours.

Geleneksel Çin tıbbı

Çin’de üretilen ilaçların yüzde 30-50’sinin hammaddesi denizatı. Milyonlarcası geleneksel Çin tıbbında kullanılan denizatının geleceği ciddi tehlike altında. Denizatı tozuyla üretilen bu tür ilaçların kalp hastalıkları, astım, damar sertliği, böbrek rahatsızlığı ve iktidarsızlığa iyi geldiği belirtilse de bu etkilerin hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmış değil. Ancak denizatı ticaretinin tümden yasaklanması da sorunun çözümü değil. Çünkü Tayland ve Filipinler’deki balıkçıların en önemli geçim kaynağı deni-zatı. Bu durumda önerilen çözüm de balıkçıların eğitilmesi. Bu amaç-la Kanada’da kurulan “Project Seahorse” adlı çevre örgütünün hedefi balıkçıların eğitilmesi yönünde Medeniyetlerin beşiği Mardin.

Yapılan çalışmalar bünyesinde Filipinler’deki Handayan adasında, 33 hektarlık alanda bir denizatı çiftliği kuruldu. Denizatlarını gruplara ayırmayı öğrenen balıkçılar, hayvanları yumurtlama döneminden önce kafeslerden çıkarmıyor ve avlanmadan önce defalarca yavrulamalarına izin veriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz