Aziz (Genç) Simeon Stilies

0
59

521′de Antakya’da Urfa’li koku üreticisi bir ailenin çocugu olarak dogan aziz, 592′de Wondrous Dagindaki manastirda ölür. Bayram günleri 23 ve 24 Mayis’tir. Babasi 26 Mayis 526 depreminde ölünce Pila adinda daglik bir bölgeye gider, 7 yasinda bir sütuna çikarak stilit olur. 541′de Wondrous daginda baska bir sütuna geçer, daha sonra bunun yakinina bir manastir insa edilir. Simeon münzevilikle ilgili çalismalar yazar, bilinen iki mektubu vardir. Sam’li Ioannes, Simeon’un yasam öyküsünü yazar ve Kibris’da Konstantia piskoposu Arkadios’a ithaf eder. Simeon, stilit olmasina ragmen Istanbul’da gelisen olaylar ve Arap dünyasi ile de ilgilidir. Manastirda, hacilar için, üzerinde Simeon’un tasviri olan pismis toprak ve kursun hatira esyalari üretilirdi (Kazhdan-Sevcenko 1991: 1986) .

Aziz Eutychios

Agustos 552-22/31 Ocak 565 ve 2 Ekim 577-6 Nisan 582 arasinda Istanbul patrigi olan Eutychios 512′de bir Frigya köyü olan Theios/Theion’da dogmus ve Istanbul’da ölmüstür. Bayram günü 6 Nisan olan azizin babasi Belisarios’un askerlerinden biridir. Istanbul’da egitim gören aziz daha sonra Amasya’da katholikos (basrahip) olmustur. Daha sonra Imparator Jüstinyen O’nu Menas’in yerine Patrik ilan etmis ve Eutychios 553′deki Istanbul Konsili’ni yönetmistir. Muhtemelen 558 civarinda imparator Jüstinyen ile Eutychios’un iliskileri bozulmaya baslar.

Patrik’in Aphthartodosetizm’e karsi olmasi imparatorun öfkesini kazanmasina ve O’nu Amasya’ya sürgün etmesine yol açmistir. Eutychios öldükten sonra Imparator II.Justin tarafindan eski mevkii iade edilir. Eutchios’un “bedenin yeniden dogusu sorunu” üzerine çalismalari vardir. Vitasi ögrencilerinden Eustratios tarafindan yazilmistir. Dinsel konulari içeren “vita”da Eutychios’un bazi mucizelerinden de bahsedilir. Bunlardan biri; Amasya’da özel bir evde bulunan ve Aphrodit’in hikayesini tasvir eden bir mozaigi tahrip ettigi için cin çarpan genç bir mozaik yapimcisini iyilestirmesidir (Kazhdan 1991: 759).

Aziz Maximos

Teolog olan aziz 580 yilinda dogmustur ve vaftiz adi Moschion’dur. Bayram günü 21 Ocak olan Günah Çikarici Maximos, rahip Michael Exaboulites tarafindan yazilan 10.yy.’a ait bir kaynaga göre Istanbul’da dogmustur. Süryanice biyografisi Maximos’un çagdasi Resaina’li Georgios tarafindan yazilmistir ve dogum yerinin Tiberias gölünün dogusundaki Hefsin’in bir köyü oldugu gibi bazi detaylari içerir. Maximos 13 Agustos 662′de Schiomaris’de ölmüstür. Michael asil ve dindar bir ailenin çocugu oldugunu söylerken, Georgios babasinin Samiriyeli bir tüccar, annesinin Iranli bir köle oldugunu belirtir.

Maximos “Palaia Lavra” manastirinda kaldiktan sonra Kudüslü Sophronios’un maiyyetine katilir ve sonunda Herakleios’un sarayinda asekretis (imparatorluk sekreteri) olur. Dini görüsleri kabul edilmedigi için Afrika’ya kaçar ve Monotheletizm’e karsi savas açar. 649′da Papa I.Martin’i destekler ve II.Konstans tarafindan imparatorluga ihanetle suçlanir. 655′de Trakya’da Bizye’ye (Vize), 662′de Lazika’ya sürülür ve orada ölür. 13 Agustos’ta rölikleri Istanbul’a getirilir (Kazhdan 1991: 1323).

Maximos çok sayida çalismalari olan bir yazardir. En önemli çalismalari; din egitimi, çilekeslik ve sevgi üzerinedir. Maximos teolojisinin özü “hiristiyan formlarinda mükemmel insan” dir (Kazhdan 1991: 1324).

Read More about Dekapolis’li Aziz Gregorius

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz